Tältä sivulta löydät toimintaamme liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.
Turvamieheltä ei edellytetä Pera-koulutusta.
Väyläviraston soveltuvuussuositukset on esitetty Väyläviraston julkaisussa ”Rautatieturvallisuustehtävissä toimivien henkilöiden soveltuvuussuositukset”. Soveltuvuudenarviointi tehdään työnantajan päättämän terveydenalanammattilaisen toimesta.
Väyläviraston pätevyyksien alaikäraja on 18 vuotta ja yläikäraja 68 vuotta. Ratatyöturvallisuuspätevyys voidaan myöntää 16 vuotta täyttäneille. Ratatyöturvallisuus- ja perusteet rautatiejärjestelmästä -koulutuksissa ei ole yläikärajaa.
Kielitaito
Muulla kielellä ja tulkin avustuksella pidettävästä ratatyöturvallisuuskoulutuksesta sovitaan erikseen Väyläviraston kanssa. Koulutuslaitos hakee määräaikaisen luvan kirjallisesti kirjaamon kautta.
RTV-kertaus uusii vain ratatyöturvallisuuspätevyyden, ei turvamiehen pätevyyttä.
Ennakkovaatimukset:
– Ratatyöturvallisuuspätevyys (Turva)
– Vähintään kolmen (3) kuukauden kokemus maastossa tehdystä radan rakentamisen ja/tai kunnossapidon töistä
– Opiskelija on todettu soveltuvaksi tehtäväkohtaisella soveltuvuusarvioinnilla
Voimassaolo: Perusteet rautatiejärjestelmästä -peruskoulutus on voimassa toistaiseksi.
Koulutus ei tuota pätevyyttä.
Perusteet rautatiejärjestelmästä -koulutus (Pera) on sisällytetty osaksi pätevyyskoulutuksia (pois lukien ratatyöturvallisuuspätevyys ja turvamiespätevyys). Koulutus edellytetään rakennuskonsultteina, valvojina, turvallisuuskoordinaattoreina ja rataisännöitsijöinä toimivilta henkilöiltä. Perusteet rautatiejärjestelmästä -koulutusta ei edellytetä, mikäli henkilöllä on jokin voimassa oleva Väyläviraston myöntämä työpätevyys. Perusteet rautatiejärjestelmästä -koulutusta ei myöskään edellytetä, jos henkilöllä on vähintään viiden (5) vuoden monipuolinen työkokemus rautatiejärjestelmään liittyvistä töistä.
Ratatyökoneenkuljettajapätevyyden siirtymäaika päättyy 31.5.2023, jonka jälkeen uusi ratatyökoneenkuljettajan pätevyys on pakollinen.
Löydät meidät myös Facebookista